Bukovače iz naše ponude do vašeg stola
Bukovače se ubrajaju među najomiljenije jestive gljive svijeta čija pikantna aroma donekle podsjeća na teletinu pa su poznate i kao “teleće gljive”. Boja bukovače seže od svijetle bež boje i preko sive te sve do smeđe boje. Kod bukovače su i klobuk i stabljika jestivi i vrlo ukusni. U kulinarstvu se može pripremati na razne načine, kao i bilo koja druga jestiva gljiva, ali ipak se najčešće sprema na žaru ili poha, baš zbog toga što ima čvršće meso koje se ne raspada tako lako.
Bukovača osim što služi kao hrana ima i ljekovite učinke počevši od ublažavanja upala do promicanja srčanog zdravlja.
Također imaju brojne antioksidante i antibakterijska svojstva a sadrže vitamine i minerale kao što su željezo,
kalcij, cink, vitamin D,B2,B3…
Preporučamo vam stoga da isprobate pohane bukovače u pivskom tijestu a za to Vam je potrebno:
– svježe bukovače koje operete, osušite i posolite
– pivsko tijesto za pohanje koje napravite tako da u umućeno i posoljeno jaje dodate mlijeko, brašno i pivu dok
ne dobijete tijesto nešto gušće nego za palačinke
– u tu smjesu umočite svaku bukovaču i pržite na vrelom ulju do zlatne boje
Prije serviranja ocijedite višak masnoće na papiru i poslužite uz neki umak po želji.
U slast!